Omul şi timpul: De ce nu s-a putut face pace? Despre Acordurile de la Minsk (2014 – 2015)
@TVR1
7 martie 2022

Președintele rus , Vladimir Putin , a recunoscut la finalul lunii februarie 2022, cele două „republici populare” separatiste Lugansk și Donețk. Problema acestor doua autoproclamate republici este una veche și contondentă, dar a escaladat în 2014. În cei 8 ani de conflict , peste 14.000 de oameni și-au pierdut viața și s-au înregistrat zeci de mii de răniti. De unde a pornit, însă, această idee a separatismului celor doua regiuni? Imediat după revoluția maidanului și după fuga președintelui Viktor Ianucovici , apele au început să se tulbure atît în Donetk, cât și în Lugansk. Populația pro – rusă a a perceput demiterea președintelui Ianukoviki ca pe o schimbare ilegală a puterii. În urma unei mișcări secesioniste , cele două regiuni din estul Ucrainei și-au declarat independența, în baza unui referendum ce a avut loc în mai 2014.În aceste două republici autoproclamate, a fost înglobată și jumătate din regiunea Dombass. Important de subliniat este faptul că aceste trei regiuni din estul Ucrainei sunt cele mai apropiate de Rusia.
Altfel spus, ceea ce trăim astăzi la granițele noastre, este un război început acum opt ani. În primele luni ale anului 2014, rușii au ocupat o parte consistentă din teritoriul ucrainean . Alături de trupele care au luptat atunci, au fost comando-uri speciale care au participat la războaiele din Georgia si Nagorno Karabah. Apogeul conflictului din 2014 a fost anexarea Crimeei de catre Federatia Rusă. După acest act militar, rușii au destabilizat și regiunea din estul Donbass-ului, unde au fost ocupate clădiri administrative esențiale. Despre Acordurile de la Minsk și despre motivele care nu au adus pacea în zona, vorbim în continuare în ediția specială Omul și Timpul de astăzi
©TVR


© Ilarion Țiu. Acest text este protejat de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor. Reproducerea integrală sau parțială fără menționarea sursei este interzisă. Autorul nu își asumă nici o răspundere legală sau publică în cazul în care textele sale sunt preluate ori utilizate în scopul unor interpretări care încalcă legislația în vigoare, diversitatea sau democrația.