Conferință susținută de Preasfințitul Mihai și domnul Emanuel Cosmovici la Catedrala Sfântul Vasile cel Mare din București, în prima jumătate lunii noiembrie 2020, cu prilejul lansării volumelor 8 și 9 din seria celor 12 publicate de Galaxia Gutenberg, volume ce reprezintă o sinteză a dosarului „POSITIO super martyrio”, aflat la baza beatificării episcopilor greco-catolici martiri.

Volumele 8 și 9 ale seriei Galaxiei Gutenberg – „Martiriul episcopilor greco-catolici români” – lămuresc în detaliu și cu precizie ampla operațiune de falsificare și de teroare abătută asupra satelor cu credincioși uniți din Transilvania – plan de lichidare și acțiune care au culminat la 1 Decembrie 1948 cu decizia guvernului comunist de scoatere în afara legii a Bisericii Române Unite cu Roma.

Pentru o scurtă perioadă am lucrat și eu la documentare acestui dosar. Am identificat în arhive planurile Securității de arestare a episcopilor la sfârșitul anului 1948, precum și strategia elaborată de Ministerul Cultelor pentru preluarea bunurilor care aparțineau Bisericii Greco-Catolice.

Volumele care sintetizează dosarul „POSITIO super martyrio” se găsesc aici.


© Ilarion Țiu. Acest text este protejat de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor. Reproducerea integrală sau parțială fără menționarea sursei este interzisă. Autorul nu își asumă nici o răspundere legală sau publică în cazul în care textele sale sunt preluate ori utilizate în scopul unor interpretări care încalcă legislația în vigoare, diversitatea sau democrația.