Sâmbătă, 22 octombrie 2016, marșul anual organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 s-a transformat într-un scandal de proporții în zona Guvernului. Agenția Mediafax a relatat că un grup de participanți a deviat de la traseul aprobat, dorind să o cotească spre Calea Victoriei, cu destinația Piața Universității. Moment în care jandarmii au intervenit prompt, i-au imobilizat pe organizatorii marșului (clienți vechi!) și i-au băgat în dubă. În timpul incidentului le-au rupt hainele, le-au tras pantalonii în vine, etape aproape banale într-un atare context. Numai că în spatele scenei de circ se afla presa, care a imortalizat toate detaliile.
Mă interesează acum doar scena jandarmilor apărători ai ordinii în stat. Am mari dubii că o parte a manifestanților nu au căutat scandalul, odată ce, se pare, aveau ca obiectiv să amenajeze un „maidan“ la Universitate.
Dar să revenim la jandarmi. Instituția lor are o simbolistică negativă în relația României cu Basarabia. Propaganda comunistă (sovietică și românească deopotrivă!) a creat diverse povești privind abuzurile jandarmilor în Basarabia interbelică. Cei care au organizat operativ paza și securitatea marșului din 22 octombrie trebuiau să știe asta. Nu te apuci să faci uz de forță aiurea împotriva unioniștilor. Mai ales acum, când în Republica Moldova e campanie electorală pentru alegerile prezidențiale. Alegeri în care președintele va fi desemnat prin vot direct, nu de către Parlament, ca în trecut. Este o miză uriașă. Și actori noi. Pro-rușii și-au găsit un lider tânăr, foarte popular. Igor Dodon, deși vine din rândurile Partidului Comuniștilor, este un altfel de lider, ceva mai charismatic și mai credibil decât „prăfuitul“ Voronin. De cealaltă parte, candidați ziși pro-europeni pregătesc de zor „pomana de viu“ a Basarabiei post-sovietice. Prea mulți pentru un electorat atât de fragil.
Pentru Dodon, incidentul din Piața Victoriei e mină de aur. Vreți unire? Ha-ha, ce proști sînteți. Unioniștii voștri au fost bătuți de jandarmi. Știți voi, jandarmii ăia care v-au schingiuit buneii.
Teza jandarmului român cotropitor n-a fost promovată doar în timpurile sovietice. Literatura pro-rusă din Basarabia a distribuit-o și după 1991, oferind politicienilor conectați la Moscova muniție electorală.
Am găsit la repezeală în bibliotecă Istoria Moldovei de Vasile Stati. Personajul este un moldovenist celebru din era Voronin, care a mai publicat și un Dicționar (!!!) moldovenesc-românesc. I-am luat un interviu prin 2007, omul este spumos, spune atâtea bazaconii cu convingere încât te înspăimântă. Însă nu contează cât adevăr este în scrierile sale. Important este cine și cu ce scop le folosește. Iar incidentul cu jandarmii bătându-i pe unioniști nu va face decât să legitimeze poveștile de mai jos din Istoria lui Stati:

Download (PDF, Unknown)


© Ilarion Țiu. Acest text este protejat de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor. Reproducerea integrală sau parțială fără menționarea sursei este interzisă. Autorul nu își asumă nici o răspundere legală sau publică în cazul în care textele sale sunt preluate ori utilizate în scopul unor interpretări care încalcă legislația în vigoare, diversitatea sau democrația.