La 2 aprilie 1975, România și Statele Unite au semnat Acordul privind relațiile comerciale, în bază căruia partea română beneficia de clauza națiunii celei mai favorizate în relațiile comerciale cu firmele americane. Pe durata negocierilor la București au sosit reprezentanții celor mai importante firme de peste ocean, care au participat la sesiunile Consiliului Economic România – Statele Unite. Mediul de afaceri american s-a arătat mulțumit de înțelegerile parafate, susținând cauza României în fața Congresului SUA.
Printre firmele care au pledat pentru acordarea clauzei s-a numărat și Avon Products Inc. Președintele companiei, David W. Mitchell, vizitase România în 1974, semnând contracte privind realizarea unor societăți mixte de producție și vânzare a produselor cosmetice cu Centrala Industrială de Medicamente, Cosmetice, Coloranți București.
David W. Mitchell a trimis la începutul anului 1975 scrisori către membrii Camerei Reprezentanților și Senatului, asigurându-i că economia Statelor Unite va avea de câștigat ca urmare a aplicării clauzei națiunii celei mai favorizate. Vă prezint în continuare textul scrisorii:

Stimate Domnule,
În numele companiei Avon Products Inc., cea mai mare firmă de producție și distribuție din lume în domeniul articolelor cosmetice și de toaletă, care operează în Statele Unite, Canada și alte 17 țări de pe cinci continente, doresc să folosesc acest prilej pentru a vă îndemna să aprobați acordul comercial bilateral între Statele unite și Republica Socialistă România.
Compania mea dezvoltă în prezent relații de afaceri cu parteneri români, în special Ministerul Industriei Chimice, în vederea realizării unor cooperări pe termen lung în producția de articole cosmetice în România. Se ridică, însă, o serie de probleme legate de perfectarea acestei cooperări din cauză că România nu dispune încă de clauza tarifară a națiunii celei mai favorizate.
În cursul actualului deceniu, România și-a demonstrat hotărârea de a-și îmbunătăți relațiile comerciale cu Occidentul, sporindu-și comerțul cu Statele Unite la aproximativ 408 milioane dolari, față de 79,8 milioane în 1970. Este interesant de remarcat că exporturile din Statele Unite au reprezentat 68 la sută din totalul schimburilor efectuate în 1974.
Am dori, de asemenea, să relevăm independența de care a dat dovadă România, fiind singura țară socialistă care este membră a Fondului Monetar Internațional, a Băncii Mondiale (BIRD) și a Acordului General pentru Comerț și Tarife (GATT). Acordul conține garanții corespunzătoare în vederea asigurării în continuare a creșterii economice a Statelor Unite, fără a leza firmele interne sau a-i lipsi pe muncitorii americani de locuri de muncă în viitor. De fapt, însăși dezvoltarea României deschide noi căi pentru întreprinderile din Statele Unite să folosească nenumăratele posibilități comerciale și de investiții existente în diferite ramuri ale industriei românești.
Vă mulțumesc pentru că ați binevoit să acordați atenție acestei scrisori și pentru aprobarea finală pe care sper că o veți acorda acestui acord comercial avantajos între Statele Unite și România.
Cu sinceritate,
David W. Mitchell

Ulterior, David W. Mitchell l-a anunțat pe Nicolae Ceaușescu că a sprijinit România pentru obținerea clauzei, trimițându-i cu această ocazie și un catalog de prezentare a performanțelor companiei Avon Products, Inc. pe anul 1974.


© Ilarion Țiu. Acest text este protejat de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor. Reproducerea integrală sau parțială fără menționarea sursei este interzisă. Autorul nu își asumă nici o răspundere legală sau publică în cazul în care textele sale sunt preluate ori utilizate în scopul unor interpretări care încalcă legislația în vigoare, diversitatea sau democrația.