La începutul lunii decembrie 1990, ziariştii de la România liberă s-au interesat la Poliţia Capitalei despre amplasamentele unde se practica prostituţia, descriind acest fenomen în creştere după revoluţie. Documentareaa început în biroul mr. Ion Că tă­lineanu, şeful Brigăzii Diverse a Di rec ţiei de Poliţie a Muncipiului Bucureşti.

Ofiţerul susţinea că Ministerul de Interne nu avea o statistică privind nu mărul de prostituate din oraş. Sin gu ra evidenţă care se putea face cu prindea numărul de „case de proxe­ne tism”. Însă acestea intrau în atenţia po liţiei numai când practicarea prostituţiei în respectivele locaţii „depăşea faza discreţiei”. Cei care semnalau bor delurile impro vi­zate erau venicii, să tuli de scandaluri, certuri, bătăi, chiloţi aruncaţi în copacii dimprejurul blocurilor precum şi afluxul mas cu lin de la apartamentele cu „felinare roşii”.
În evidenţele poliţiei intrase de curând L.B. din Bucureşti, pensio nar, posesor al unui apartament cu două camere. Acesta îşi făcuse un grup de „fete”, unele dintre ele căsătorite şi cu copii, pe care le inclu sese în reţeaua sa de proxenetism. „Fetele” lui L.B. munceau şi în afara ţării, făcând scurte „vizite de lucru” la Istanbul. Însă activitatea de bază şi-o desfăşurau în apartamentul „peştelui”, unde prestau servicii zilnic între orele 7 şi 14. Tariful era de 150-200 de lei pentru fiecare client. La finalul zilei, L.B. îşi oprea taxa de găzduire, conform unei înţelegeri prealabile. Bordelul improvizat avea deja clienţi fideli. În timpul flagrantului delict pus la cale de poliţişti, pe holurile locuinţei aşteptau, la coadă, şase bărbaţi. Dintre zecile de clienţi ai localului, mulţi erau cetăţeni străini, în special turci. În „afacere” erau implicaţi şi câţiva taximetrişti, care-i aduceau pe doritorii de senzaţii tari la bordelul de apartament.
Un alt pensionar care-şi rotunjea venituri din proxenetism era I.S. din Bu cureşti. Acesta se profilase pe ex ploatarea sexuală a minorelor fugite de acasă, pe care le racola din zona Gării de Nord. Fetele erau sechestrate în apartamentul său şi bruta li­zate, fiind obligate să întreţină raporturi sexuale cu zeci de bărbaţi pe zi.

Jurnalul Național
Serial jurnalistic: România – acum 20 de ani (1990-2010)
8 decembrie 2010


© Ilarion Țiu. Acest text este protejat de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor. Reproducerea integrală sau parțială fără menționarea sursei este interzisă. Autorul nu își asumă nici o răspundere legală sau publică în cazul în care textele sale sunt preluate ori utilizate în scopul unor interpretări care încalcă legislația în vigoare, diversitatea sau democrația.