La 15 octombrie 1990, Comitetul Nobel din Oslo a anunţat laureatul Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1990, în persoana lui Mihail Gorbaciov.
Preşedintele Uniunii Sovietice a primit distincţia pentru “rolul său conducător în procesul de pace la care şi-a adus o atât de mare contribuţie, şi care deschide noi posibilităţi pentru comunitatea mondială de a-şi soluţiona problemele sale urgente, trecând peste deosebirile ideologice, religioase, istorice şi culturale”.
Comisia Nobel a avut în vedere, în primul rând, contribuţia lui Mihail Gorbaciov la căderea zidului Berli­nului şi la desprinderea statelor din Europa de Est de sistemul socialist. La fel de important în decizia evaluatorilor a fost şi rolul lui Gorbaciov în încheierea războiului din Afga­nistan. În conflict muriseră peste 15.000 de soldaţi sovietici şi 1,25 mi­lioane de locuitori ai Afganistanului. Sute de mii de militari şi civili îngroşeau statistica victimelor, suferind diferite mutilări în urma conflagraţiei.

Jurnalul Național
Serial jurnalistic: România – acum 20 de ani (1990-2010)
18 octombrie 2010


© Ilarion Țiu. Acest text este protejat de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor. Reproducerea integrală sau parțială fără menționarea sursei este interzisă. Autorul nu își asumă nici o răspundere legală sau publică în cazul în care textele sale sunt preluate ori utilizate în scopul unor interpretări care încalcă legislația în vigoare, diversitatea sau democrația.