Categorie: Emisiuni de mărci poștale

„România revoluționară” în pictură

În urmă cu 170 de ani, în Țările Române avea loc prima mare mișcare națională, în contextul Revoluției de la 1848, un eveniment social și politic desfășurat la nivel european. Pentru a onora oamenii și evenimentele acelor timpuri, Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale „România revoluționară” în pictură, dedicată exprimării sentimentului național, prin artă. Pe timbrul emisiunii este reprodus tabloul România rupându-și lanțurile pe Câmpia Libertății, pictat de Constantin Daniel Rosenthal. Pe colița nedantelată a emisiunii este ilustrat un alt tablou pașoptist al lui Rosenthal, România Revoluționară.

Citește în continuare

Români celebri, partea a II-a

În anul Centenar al Marii Uniri din 1918, Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale Români celebri, partea a II-a, dedicată unor personalități care au făcut cinste României la nivel mondial. Emisiunea este alcătuită din nouă timbre, pe care sunt reproduse portretele unor personalități de marcă: Cella Delavrancea, Dimitrie Paciurea, Victor Brauner, George Apostu, Elvira Popesco, Marcel Iancu, Dimitrie Cantemir, Nicolae Iorga și Nicolae Titulescu.

Citește în continuare

Români celebri, partea I

În anul Centenar al Marii Uniri din 1918, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale Români celebri, partea I, prin care onorează activitatea unor personalități de marcă ale națiunii. Pe cele nouă timbre ale emisiunii sunt ilustrate portretele Sofiei Ionescu-Ogrezeanu, al lui Dimitrie Gusti, Ion Cantacuzino, Nichita Stănescu, Aurel Vlaicu, Lucian Blaga, Traian Vuia, Spiru Haret și Henri Coandă.

Citește în continuare

Miniaturiști în arta bisericească

În Anul omagial al unității de credință și de neam, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale Miniaturiști în arta bisericească, prin care onorează opera artiștilor religioși de pe ambele creste ale Carpaților. Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei este reprodusă miniatura Cina cea de taină, realizată în anul 1653 de un artist anonim, care activa pe lângă Mitropolia Țării Românești de la Târgoviște, în vremea păstoririi mitropolitului Ștefan. Timbrele cu valorile nominale de 3 lei și 15 lei ilustrează miniaturile Sfânta Treime și Hristos Pantocrator, realizate de Picu Pătruț (1818-1872), artist popular din Săliștea Sibiului.

Citește în continuare

Aniversări culturale 2018

Pe cele trei timbre ale emisiunii sunt reproduse portretele unor personalităţi care au contribuit la grandoarea muzicii clasice româneşti: George Enescu (1881-1955), cel mai cunoscut compozitor român, Eduard Wachmann (1836-1908), fondatorul Filarmonicii, şi Albert Galleron (1846-1930), arhitectul Ateneului Român.

Citește în continuare
Loading

Negocierile cu FMI și BIRD 1965-1989


Ilarion Țiu, Negocierile și derularea acordurilor de împrumut cu Fondul Monetar Internațional și Banda Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în perioada 1965-1989, București: Leistung Publishing, 2017, 122 p. ISBN: 978-606-94215-6-7

Die Deportation der Deutschen aus Rumänien in die Sowjetunion


Lavinia Betea, Cristina Diac, Florin-Răzvan Mihai, Ilarion Ţiu, Der weite Weg ins Ungewisse. Die Deportation der Deutschen aus Rumänien in die Sowjetunion, München, Banater Bibliothek 13 Herausgegeben von der Landsmannschaft der Banater Schwaben e. V., 2015, 228 p. ISBN 978-3-00-048881-8

Asociația Română de Istorie Socială